猎学网首页 | 考试 | 问吧 | 专题 | 手机端 | 院校直通车 | 专业大全

2018中考

你现在的位置:首页 >中考 > 模拟试题 > 英语 > 正文

2018年湖北中考英语阅读理解(二)

2017-08-22 11:00:26 点击:0 评论:0

(四)

In general,laws for children are a good thing.

One hundred years ago in industrial countries, children worked 18 hours a day in a factory at age seven. The factory owner could beat a child who fell asleep or was not fast enough. Both parents and teachers could do the same.

Today, there are many laws about children all over the world. Some people think children must obey rules or they should be punished,others do not agree. The Inuits or Eskimos in Alaska almost never punish their children. The parents don’t hit them. If the children go too far,the parents punish them by making fun of them.

Children in other parts of the world are not as lucky as Eskimo children. American parents can spank(打……臀部) their children at home,but a teacher cannot hit a child in a public school. This is also true in Germany. In contrast(对比), it is against the law for anyone to hit a child in Sweden. Swedish parents cannot spank their children. The children also have a special government official who works for their rights. There is even a plan for children to divorce from their parents though this is not a law yet! 根据短文内容回答下列各问题。

1. How were children treated in industrial countries 100years ago?

________________________________________.

2. What does the author mean by “go too far?”

________________________________________.

3. Can a teacher in Germany hit his students in public school?

________________________________________.

4. What kind of people can beat children in Sweden?

__________________________________________.

5. What does it mean by “a plan for children to divorce from their parents?”

_________________________________________.

【参考答案】

通常而言,为儿童制定法律是件好事。100多年前,在工业国家,7岁大的孩子在工厂一天要工作18小时,工厂的老板可以打小孩,家长和老师们也可以这样做。今天世界上有很多保护儿童的法律。有些人认为儿童应该遵纪守法,否则就要受到惩罚。其他人则不同,爱斯基摩人从不惩罚儿童。如果孩子们做得太过份了,父母亲用开玩笑的方式来惩罚他们。在其他地方则不同,美国的家长可以在家打孩子的屁股,但老师不能在学校打学生。德国跟美国一样。但在瑞士任何人都不能打孩子,并有专门的政府部门来维护孩子们的权利。

1. They were treated very badly.

2. Do something too much.

3. No, he can’t.

4. None can do that.

5. A plan for ending the children’s relationship with their parents.

(五)

Sydney is a young city. Its history goes back just over 200 years. But in Australia, it is the oldest city. It is also the country’s largest city. Sydney is the capital of New South Wales and the most populous(人口稠密的) city of Australia.

The climate(气候) of Sydney is very good. It’s not too cold during the winter and not too hot during the summer. The sky is blue,the air is fresh(清新的), birds sing in the garden. People who live in Sydney seem to have an easy life style. They will tell you, “Don’t worry. ”

Many people think that Sydney is one of the most attractive cities in the world. It has many tall and modern buildings. Among them, Centrepoint Tower is the tallest. Standing on the 305--metre(80 storeys) tower, you will have a great view(视野) of the city.

Sydney is famous for its deep harbor(港口) .The harbor has many bays(湾) and beautiful surf beaches. Among them, Bondi beach is the most popular. Sydney Harbor is not only beautiful, it also serves as a large port. Ships carry wool, wheat and meat from Sydney to other countries.

People living in Sydney like to call themselves Sydneysiders. They are mostly friendly and easygoing. When they are not working, they love to have a good time at the beach, swimming and sailing.

根据短文内容回答下列各问题。

1. How old is Sydney? ________________________________________

2. How is the climate of Sydney? ________________________________________

3. How tall is Centrepoint Tower? ________________________________________

4. What is Sydney famous for? ________________________________________

5. What do people living in Sydney love to do when they are not working? ____________________

【参考答案】

这是一篇介绍悉尼的文章,分别从历史、气候、建筑、港口和居民等方面阐述了悉尼的迷人之处。

1. It’s just over 200 years old.

2. It’s not too cold during the winter and not too hot during the summer. It’s very good.

3. It’s 305 meters tall.

4. Sydney is famous for its deep harbor.

5. They love to go swimming and sailing.

(六)

John Smith was an old porter. He worked at the station. Every day he was busy carrying heavy things for the people. He was careful with his work. He was kind to everyone. He was always ready to help others.

One morning he stood in the station. He was waiting for the train. Just then he saw a man running towards the trains with a big bag in his hand.

“No train is starting. Why is he in such a hurry?” the old man thought to himself.

He went up to the man and asked, “May I help you?”

As soon as the man saw the porter, he stopped running.

“Can I catch the 10:35 train to London?” the man asked. He looked worried.

The old porter looked at him for a few seconds and said, “Well, sir. I’d like to help you, but I can’t answer your question because I don’t know how fast you can run.” Then he explained to the man, “The 10:35 train to London left five minutes ago. Can you run fast enough to catch it?”

1. What was John’s job?

2. Where do you think the man was going?

3. Why did the man run towards the trains and look worried?

4. What time was it when the man got to the station?

5. What do you think of John Smith?

【答案与解析】

通读全文, 故事讲述的是车站搬运工John Smith有一天在火车站同一名旅客间的一段对话,故事很幽默。

第一个问题是一个细节题,第1段清楚地说明了他的工作:John Smith was an old porter。porter的意思的“(车站、码头) 的搬运工人”,如果考生不认识这个词,也可以由He worked at the station. Every day he was busy carrying heavy things for the people.这两句话了解他的工作性质。因此第一个问题的回答:John’s job was to carry heavy things for the people at station. / He was a porter.

第二个问题是一个推理题,问题:这名旅客要去哪里。由文中这句旅客的问话Can I catch the 10:35 train to London?很容易推断出他要去伦敦。

第三个问题仍要求考生推理得出答案,问题:为什么此人看上去很急的样子朝火车赶去。很显然是因为他在赶火车。对why提问要用because进行回答,第三个问题的回答是Because he wanted to catch the 10:35 train to London.

第四个问题是推理题, 问的是:这名旅客赶到火车站的时间。由下文John的回答The 10:35 train to London left five minutes ago可知火车已开走,这名旅客赶到的时间是大约10: 40,因此第四题的回答是It was about10:40 (twenty to eleven) 。第五个问题是归纳题, 考查考生对文章大意的理解。这个问题的回答实际上就是全文的中心句, 在第一自然段里已做了介绍。He was careful with his work. He was kind to everyone and always ready to help others.

责任编辑:
img

中考院校热门招生更多院校

更多
  • 客服
  • QQ咨询
  • 求学登记
  • 活动
  • 返回顶部
    1. 返回顶部

    猎学网2016中考免费专家咨询

    电话:400-6869-113 在线咨询

    名额有限,仅限提交资料的前1000名学生享受该服务

    线